Werkwijze

Schaaklessen op scholen kunnen onder schooltijd of na schooltijd plaatsvinden. Op de Leonardoschool in Terneuzen (op basisschool De Steiger) en Hulst (op basisschool De Wereldboom), het onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen, is het wekelijks onderdeel van het curriculum.

Ik gebruik voor de schaaklessen o.a. de lesmethode van de KNSB, de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (Stappenmethode). Chessity, de digitale variant, is een methode die goed aansluit bij de huidige ontwikkelingen waarbij steeds meer online toepassingen gebruikt worden.
Daarnaast gebruik ik ook lesmateriaal uit talloze schaakboeken. We volgen ook de actualiteit (bijvoorbeeld het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee).

De schaaklessen van Manuel op andere basisscholen bestaan veelal uit een wekelijkse serie van acht tot tien lessen van een uur. Ik ga meestal van start met een groep van acht leerlingen. Het eerste half uur geef ik les en daarna gaan ze tegen elkaar schaken. Daar leren de kinderen veel van. Kinderen leren en groeien door te schaken.
Privé-schaaktraining wordt precies afgestemd op de hulpvraag/wensen van de schaker. Dit is dus maatwerk!